Smeuïge stamppot spinazie à la crème

Smeuïge stamppot spinazie à la crème

Heb je zin in een smeuïge feel good maaltijd? Probeer dan dit recept voor een heerlijke stamppot spinazie à la crème. Eet smakelijk!

Spinazie à la crème

Om deze stamppot extra smeuïge te maken, gebruiken we spinazie à la crème in plaats van gewone spinazie. Spinazie à la crème is een klassiek gerecht dat bestaat uit gesmoorde spinazie die is bereid met room. Het resultaat is een romige, groene saus die heerlijk smaakt bij allerlei gerechten. De ‘à la crème’ in de naam geeft aan dat het gerecht bereid is met room, wat zorgt voor de karakteristieke romige smaak.

De basis van spinazie à la crème is natuurlijk spinazie. Deze wordt meestal gesmoord in wat boter of olie, samen met wat ui en knoflook voor extra smaak. Vervolgens wordt er kookroom toegevoegd om de saus romig te maken. Vaak wordt er ook nog wat geraspte kaas toegevoegd voor extra smaak en een nog romigere structuur. Kruiden zoals nootmuskaat en peper en zout maken het geheel af.

En ja, je kunt spinazie à la crème natuurlijk ook gewoon uit de diepvries halen in de supermarkt, maar als je het zelf maakt is het zoveel lekkerder! Daarom nemen we in dit recept ook de bereidingswijze van spinazie à la crème mee.

Recept stamppot spinazie à la crème

Wil je deze smeuïge stamppot graag eens proeven? Volg de onderstaande stappen en je stamppot stamppot spinazie à la crème staat in een mum van tijd op tafel.

Stap 1

Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Kook ze in gezouten water tot ze gaar zijn, dat duurt meestal zo’n 15 tot 20 minuten. Giet af en laat het water goed uitlekken.

Stap 2

Snipper de sjalotten en de knoflook. Verhit een ruime pan op middelhoog vuur. Voeg de sjalot en knoflook toe en bak ze glazig.

Was de spinazie goed en voeg deze in porties toe aan de pan. Laat de spinazie slinken.

Stap 3

Voeg de kookroom, geraspte kaas en boter toe aan de gesmolten spinazie. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Roer goed door tot de kaas is gesmolten en de saus romig is.

Stap 4

Stamp de gekookte aardappelen fijn. Voeg de spinaziesaus geleidelijk toe aan de aardappelpuree en blijf stampen tot je de gewenste consistentie hebt.

Rooster de pijnboompitten in een paar minuten goudbruin.

Schep de spinaziestamppot op borden en bestrooi met de geroosterde pijnboompitten.

Eet smakelijk!

Extra tips & variatie

Wil je er nog iets bij serveren of de stamppot extra smaak geven? Dit zijn een paar extra tips om de stamppot nog lekkerder te maken.

  • Voor een extra romige stamppot kun je een scheutje melk toevoegen tijdens het stampen van de aardappelen.
  • Wil je een hartigere variant? Bak dan wat spekjes uit en voeg deze toe aan de stamppot. Een gebakken worstje of een ander stukje vlees kan natuurlijk ook.
  • Als je liever een vegetarische extra wilt, dan is lekker gemarineerde gebakken tofu of tempeh ook een aanrader.
  • En voor een extra luxe variant is deze stamppot ook heerlijk met gepocheerde eieren en gerookte zalm.
  • Voor een frisse smaak kun je een paar blaadjes verse basilicum toevoegen aan de spinaziesaus.

Meer lekkere stamppotten

Smaakt deze stamppot naar meer? Dan zit je goed op deze website, want hier delen we wekelijks nieuwe stamppotrecepten. De mogelijkheden zijn eindeloos! Probeer ook eens een van deze recepten:

Kijk op deze pagina voor al onze stamppotrecepten en op onze blog voor allerlei handige kooktips.

Heb je zelf een lekkere stamppot gemaakt? Deel je recept op social media met #stamppotmaandag.

Stamppotbenodigdheden

Eet je graag stamppot en ben je op zoek naar fijne keukenspullen voor het maken van je volgende stamppot? Dit zijn onze favoriete stamppotbenodigdheden!

Kijk voor meer tips in onze stamppot shop.

Advertentie

1 kg aardappelen (bijvoorbeeld kruimige aardappelen)
1 kg verse spinazie
2 sjalotten
2 teentjes knoflook
250 ml kookroom
50 gram geraspte kaas (bijvoorbeeld Gruyère of Emmentaler)
50 gram boter
Zout en peper naar smaak
Nootmuskaat naar smaak
Een handvol pijnboompitten